A. Ce este melatonina?
Este un hormon cu rol complex in organism, renumit mai ales pentru faptul ca regleaza ceasul biologic, melatonina induce somnul.
Melatonina este hormonul care joaca un rol crucial in starea de sanatate a organismului. In cadrul unui ritm circadian normal, melatonina este secretata de glanda pineala/epifiza de la nivelul creierului, odata cu lasarea intunericului. In acest fel, hormonul pregateste corpul pentru somn, indeplinind totodata o serie de functii care influenteaza starea de bine si longevitatea. Se gaseste la toate fiintel vii de la alge si pana la oameni, la nivele care variaza in cadrul ciclului nictemeral. E metabolizata rapid in ficat.
Melatonina, sau N-acetil-5-metoxitriptamina, este implicat în reglarea ritmului circadian, ceasul biologic, (ritmul veghe-somn, de aproximativ 24 de ore). De asemenea, melatonina poate fi produsă și de alte țesuturi/organe: pielea, retina, leucocitele si intestinele. Melatonina este antioxidantul care trece bariera hemato-encefalica. Secretia acestuia in corp este influentata de factori de stil de viata si de inaintarea in varsta. Se secreta de glanda pineala, noaptea, pe intuneric, in timpul somnului, devine maximă la miezul nopții. Este foarte de important să dormim între orele 22–2, atunci se produce în creier peste 97% din cantitatea de melatonină necesară corpului. Combate insomnia.
Cand soarele apune serotonina e transformata in melatonina, dar la rasaritul soarelui acest proces se opreste. Substanta de baza din care se face conversia celor doi hormoni este triptofanul, un aminoacid esential (care nu este produs de organism, este importat cu alimentele). Procesul necesita vit. B6 si Mg.
Producția de melatonină de către glanda pineală, considerată în unele tradiţii spirituale sediul sufletului, este inhibată de lumină.
Melatonina creşte frecvenţa somnului cu vise.
Facilitează adaptarea la schimbările de fus orar.
Producția de melatonină scade la om odată cu vârsta, dupa 45 de ani ea scade cu 50%. Interesant e ca melatonina e sintetizata si de unele plante (orez).
Melatonina pare să aibă funcţii multiple
- Intervine în reglarea sistemului endocrin, în prevenirea osteoporozei (stimulează osteoblastele), in tratamentul migrenelor şi durerilor de cap.
- Melatonina este un antioxidant puternic, fiind o substanță care neutralizează radicalii HO, O-2, NO. De asemenea, ea previne lezarea moleculelor de ADN de către anumiți carcinogeni, stopând mecanismul prin care aceștia provoacă cancer.
- Poate reduce leziunile provocate de Parkinson.
- Poate îmbunătăţi somnul la copiii cu autism, este utila în tulburarea bipolară (psihoza maniaco-depresiva, unde s-a constatat o sensibilitate crescută la lumină).
- Nivele scăzute de melatonină mai apar la cei cu anxietate, anorexie şi depresie, precum şi la cei care suferă de depresie sezoniera (toamna şi iarna, datorită scăderii duratei luminii naturale).
- Cercetătorii au ajuns la concluzia că secreţia scăzută de melatonină aproape că dublează riscul de diabet.
- Studiile au demonstrat că este potenţial radioprotectoare. Melatonina conţinută în diverse creme, loţiuni şi asociată cu vitamina E ar reduce leziunile provocate de radiaţiile ultraviolete la nivelul pielii.
- Melatonina interacționează cu sistemul imun, impreună cu calciul este un hormon imunostimulator.
In unele studii pe șoareci, hormonul a scazut rata de hiperfosforilare a proteinelor, (proces implicat in mecanismul de aparitie a bolii Alzheimer); a mărit durata de viață a soarecilor studiati cu 20% .
La adulții ce consumă suplimente de melatonină, acesta poate neutraliza efectele leziunilor degenerative.
Surse vegetale de melatonină: orez, banane, ananas, struguri negri, portocale, porumb, fulgi de ovăz, roşii, cireşe, sunătoare, plante aromatice, ulei de măsline; de asemenea, nucile şi alunele sunt o sursă majoră de melatonină uşor de absorbit în organism.
Alimentele de origine animală, în afară de ouă, conţin adrenalină – hormonul îmbătrânirii, în vreme ce alimentele de origine vegetală (mai ales sucurile din fructe şi legume) conţin melatonină – hormonul tinereţii.
Melatonina preluata din surse naturale este folosita, in general, pentru efectele sale antioxidante si mai putin pentru tratarea tulburarilor de somn (intrucat aportul substantei din alimente este foarte mic).
Atunci cand doriti sa preluati melatonina din alimente, trebuie sa tineti cont ca gatirea lor la temperaturi inalte sau prin fermentatie afecteaza cantitatea disponibila a substantei. In mod ideal, incercati sa consumati hrana cu continut de melatonina in stare proaspata, neprocesata.
Pentru reglarea programului de somn sau inlaturarea disconfortului provocat de diferentele de fus orar, solutia consta in administrarea de suplimente nutritive care furnizeaza un dozaj suficient al substantei.
In doze mici, suplimentele de melatonina sunt sigure, atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu sau lung.
În ultimii ani, a fost sugerat un rol al melatoninei în modularea răspunsului sistemului imun. Are rol important imunostimulator. Are proprietăţi antioxidante, antiîmbătrânire şi antitumorale. În cazul pacienţilor cu hipertensiune – şi mai ales al celor cu valori mari nocturne – administrarea de melatonină pare a ameliora controlul valorilor tensionale. Melatonina intervine în protecţia inimii de leziunile ischemice din bolile cardiovasculare, în special cele asociate cu sindromul metabolic şi obezitatea, administrarea de melatonină îmbunătăţind şi profilul lipidic al pacienţilor.
9 adevaruri despre melatonina, hormonul tineretii
Melatonina reprezinta o substanta chimica naturala-minune, produsa la nivelul creierului de catre glanda pineala si se sintetizeaza din aminoacidul triptofan. Sinteza acesteia este stimulata de intuneric si redusa de lumina. De asemenea, producerea de melatonina se diminueaza odata cu inaintarea in varsta, inca inainte de perioada de adolescenta.
Inca de la descoperirea ei in urma cu peste jumatate de secol, melatonina s-a aflat in centrul multor experimente stiintifice care au trimis catre aceste noua concluzii:
1. Tinerete prelungita! Melatonina pastreaza celulelor tinere, blocheaza procesele de imbatranire.
2. Somnifer natural!
3. Lupta impotriva cancerului! Melatonina incetineste dezvoltarea celulelor cancerigene.
4. Aliatul sistemului imun! sistemul imunitar se intareste.
5. Scut impotriva bolilor batranetii! Imbatranirea este urmarea formarii asa-numitor radicali liberi, combinatii chimice periculoase de acizi. Toti specialistii sunt de acord ca melatonina este capabila sa combata cu brio acesti agresori.
6. Efect tonic! Cu ajutorul melatoninei, omul e totdeauna bine dispus si se elibereaza de stres. Multi pot percepe efectul ca fiind unul tranchilizant. Are si avantajul enorm ca nu creeaza dependenta, asemenea somniferelor.
7. Ajuta ochii! Intr-adevar, experientele facute pe animale au dovedit ca melatonina vindeca anumite forme de glaucom. Teoretic, acelasi efect ar trebui sa il aiba si asupra omului.
8. Consum crescut spre batranete! Cu cat omul imbatraneste, cu atat mai putina melatonina produce organismul sau. Cea mai mare concentrare o atingem intre 1 si 3 ani, varsta la care dormim cel mai mult (intre 12 si 14 ore pe zi).
9. Fara efecte secundare! Melatonina nu reprezinta nici un fel de pericol. Corpul tanar o “produce in masa”.
In nici un caz nu trebuie luata in doze mari, poate sa produca neliniste, insomnii. Nici antinevralgicul nu se ia totdeauna, ci doar atunci cand exista dureri.
Bibilografie
https://ro.wikipedia.org/wiki/Melatonin