0040 - 722.413.177 neuro_impuls@yahoo.com

NEUROLOGIA SI PATOLOGIA NEUROLOGICA

Primele indicații asupra unor încercări de tratamente “neurologice” rezultă din descoperirile arheologice.
Cu aprox. 10.000 de ani inainte de Chr. au fost efectuate trepanații craniene.
Termenul de “Neurologie” a fost introdus de anatomistul englez Thomas Willis (1664).
Neuronul (neurocit) este unitatea structurala si functionala a sistemului nervos, celula specializata in generarea si conducerea unor semnale de natura electrochimica numite impulsuri nervoase. El este acatuit din corpul celular si prelungirile sale protoplasmatice – dendritele si axonul.
Corpul celular al neuronului (soma, pericarion) este delimitat de o membrana neuronala, continand citoplasma, nucleu si diverse organite celulare (mitocondrii, reticul endoplasmatic, complex Golgi, microzomi, lizozomi, corpusculi Nissl, neurofibrile).
Dendritele sunt prelungiri celulare, uneori ramificate (ceea ce creste foarte mult posibilitatea contactului cu alte celule nervoase) si au functia de a primi impulsuri si a le transmite spre corpul celular.
Axonul transmite de obicei impulsuri de la soma altor celule nervoase sau organe efectoa­re.  Un neuron, prin diferitele sale parti componente, exercita cel putin 4 functii: primeste informatii de la alti neuroni (in special pe calea dendritelor si somei), executa o computerizare, o sumare particulara a potentialelor excitatorii si inhibitorii ce sosesc la nivelul somei, conduce potentialele de actiune de-a lungul axonului si ramificatiilor sale, transfera informatia primita altor neuroni sau celule efectuoare (musculare, glandulare etc.).

Neurologia este o ramură specială a medicinii care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor organice care afectează sistemul nervos somatic si vegetativ.

– Sistemul nervos somatic, cuprinde toate structurile nervoase dedicate interacțiunii cu mediul exterior si este alcatuit din: Sistemul nervos central: creier si maduva spinarii, cuprinzand tesutul nervos, structurile inconjuratoare (tesutul glial) precum si vasele de sange care le asigura hrana.
Sistemul nervos periferic, compus din nervii cranieni (12 perechi), nervii rachidieni cu radacinile nervoase, ganglionii spinali si nervii periferici (dupa iesirea din canalul spinal), incluzand legaturile cu muschii scheletici.
– Sistemul nervos vegetativ sau sistemul nervos autonom care reglează activitatea organelor interne, (viscerelor) la vertebrate si funcționează relativ independent de sistemul nervos central.
Sistemul nervos vegetativ poate fi împărțit în: sistem nervos simpatic, sistem nervos parasimpatic si sistem nervos digestiv ce leagă măduva spinării și tractusul digestiv.
Afectiunile tratate de neurologia clinica
Aveţi cel puţin una din următoarele probleme de sănătate …
durere de cap intensă, persistentă (uneori post traumatica, asociata cu greţuri şi vărsături), poate chiar migrenă?
dureri ale coloanei vertebrale (cervicale, toracale, lombare) cu nevralgii la nivelul capului (ex.nevralgia de trigemen) sau al membrelor (ex.nevralgia cervico-brahială, lombosciatică)?
apar de obicei brusc: paralizii (frecvent la o mana sau pe jumatate de corp) asociate sau nu cu amorţeli/furnicături, strâmbarea gurii sau tulburări de vedere, strabism?
v-aţi pierdut conştienţa cel puţin o dată în viaţă (leşin, comă cu sau fără convulsii)?
aveţi dificultăţi în concentrarea memoriei, a atenţiei?
somnul a devenit tot mai neodihnitor, întrerupt, agitat?
oboseala a devenit cronică şi supărătoare, nu mai este motivată doar de un efort actual?
în consecinţă, aţi devenit tot mai stresat, irascibil, descurajat, poate chiar depresiv?
ortostatismul şi mersul au devenit nesigure, instabile, cu tot mai mare dificultate, ameţeala va sperie, va deranjeaza foşnete şi ţiuituri în urechi?
aveţi dificultăţi în utilizarea membrelor, progresiv agravate, cu mişcări involuntare (tremor, scăpaţi uşor obiectele din mâna)?
… inseamnă că aveţi urgentă nevoie de consultul neurologic, care la noi se face cu competenţă profesională şi îndelungată experienţă clinică. Scopul imediat al consultaţiei neurologice este, desigur, stabilirea diagnosticului, a investigaţiilor paraclinice şi tratamentului eficient, personalizat, vizând, după caz ameliorarea bolii sau suferinţei, recuperarea sau chiar vindecarea pacientului.